"Intermezzo" - den nye bølge ved Lillebælt
Jeg har som journalist stort set holdt mig til det skrevne ord og radioen. Når det handler om de levende bileder, er det kun blevet til et par tv-film og lidt af det løse. Men der er en ganske særlig undtagelse: I året 1963 medvirkede jeg i en sort/hvid amatørfilm.
Og om nogen skulle have glemt det år, kan jeg fortælle, at det var dengang John F. Kennedy udtalte ordene "Ich bin ein Berliner", Grethe og Jørgen Ingemann vandt Melodi  Grand Prix i London med "Dansevise", færgeruten Rødby-Fehmarn blev åbnet og vi havde en streng isvinter. Ved uddelingen af Bodil Prisen gik prisen for "Bedste europæiske film" til Truffauts "Jules og Jim". Og i det hele taget så vi meget op til fransk film det år. Også  filmholdet fra Fredericia, der producerede filmen "Intermezzo". Den blev optaget en dejlig sommerdag ved Restaurant Kongebrogården nær den gamle Lillebæltsbro. Og da musikken blev lagt på den færdige film, blev den på god gammeldags stumfilmmanér spillet ind i et stykke, medens filmen rullede.
Finn Lauritsen fortæller:
I maj måned 1963 fik jeg idéen til en lille komedie, som skulle overholde et krav til tidens og stedets enhed, så den kunne optages på et par timer. Jeg husker ikke de nærmere omstændigheder, men pludselig var plottet der bare. Herefter gik alt helt gnidningsløst. Jeg havde overhovedet ingen ambitioner for filmen, den skulle blot være et uprætentiøst tidsfordriv – et lille mellemspil – mens jeg ventede på at gå i gang med de ”rigtige” film. Optagelserne til "Intermezzo" fandt sted en søndag eftermiddag i juli.
Intermezzo deltog i LDF’s fællesstævne (LDF = Landsforbundet Danmarks Filmamatører) i september 1963. Her faldt den i god jord, og modtog ”Dommernes opmuntringspræmie”. Dommerne mente dog, at handlingen var noget tyndbenet. Til gengæld var der stor ros til filmens kvindelige hovedperson. Et par år senere blev Intermezzo vist ved et filmkursus på højskolen Liselund ved Slagelse. Her blev den af den fremtrædende filmamatør (foredragsholder, forfatter og modtager af mange priser) Mogens Hillestoft fremhævet som den første moderne danske amatørfilm. Sådan!
"Intermezzo"
Premiere september 1963.
Spillefilm. 8:45 min.

Manuskript, instruktion og redigering: Finn Lauritsen
Kamera: Kaj Lyck Jensen, Finn Lauritsen
Musik: Bent Preisler (komposition)
Piano: Bent Preisler
Trommer: Peter Rasmussen

Medvirkende:
1. unge mand: Finn Lauritsen
2. unge mand (med solbriller): Torben Ølholm
Lyshåret pige: Kirsten ”Kisser” Jensen
Mørkhåret pige: Gurli Dinsen
Mørkhåret piges ven: Kaj Lyck Jensen
En tjener
En servitrice
Back to Top